Liczba wyników: 1490
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
Cebula to jeden najpowszechniejszych naturalnych środków na rozmaite dolegliwości wykorzystywany od dawnych czasów. Ma zastosowanie m. in. jako „lek" na ból gardła lub łagodne oparzenia słoneczne. Cebula wraz z czosnkiem jest uważana za prawdziwy skarb medycyny naturalnej, a jej działanie, dzięki zawartości alicyny, jest zbliżone do efektywności antybiotyku. To jednak nie wszystko, warzywo jest także pomocne w wielu innych przypadkach.
Powszechnie uprawiana w domu roślina ma wiele pożytecznych zastosowań. Jest ceniona zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Zobacz, jakie mniej i bardziej popularne zastosowania ma aloes.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Od dawna też wykorzystuje się go do celów leczniczych. Intensywnie, przyjemnie pachnie i jest smaczny. Wzbogaca smak różnych deserów i napojów, a także dodawany jest do takich mieszanek, jak np. curry. Cynamon może mieć rozmaite zastosowania, zobacz jakie.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia