Liczba wyników: 414
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Niewłaściwe oznaczenia zarówno na opakowaniach jak i na samych jajach - to jeden z zarzutów UOKiK w stosunku do producentów i sprzedawców. Okazuje się, że Polacy zwracają coraz baczniejszą uwagę na sposób hodowli kur niosek. Niestety, aż czasem wprowadzani są w błąd... Dotyczy to przede wszystkim jaj sprzedawanych na targowiskach - tu nawet dwa na trzy jajka albo nie są oznaczane, albo są oznaczane błędnie.
Najnowsza kolekcja fryzur Oskara Bachonia nawiązuje do ikon stylu przeszłości: Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Alexis i Anny Wintour. Różne epoki i kobiety, które je definiują. Kluczem do swojej kolekcji Bachoń uczynił trop psychologiczny. Stylista pracował na perukach, by pokazać, że nasz wygląd jest częścią nas samych oraz masek, które nakładamy. Nam opowiedział o kobietach, perukach i wspomnianych maskach.
Krzysztof i Anna to nie tylko dość popularne imiona w Polsce. To również imiona, których właściciele najczęściej widnieją w bazie dłużników administrowanej przez Krajowy Rejestr Długów. W sumie imiennicy Krzysztofów zalegają już prawie na miliard złotych, a wszystkie zadłużone Anny mają do oddana swoim wierzycielom nieco ponad 370 milionów złotych.
Są jednym z charakterystycznych elementów Wielkiej Nocy. Wchodzą w skład wielu świątecznych potraw, ale są i spożywane jako samodzielne danie. Przyozdobione są w Polsce symbolem Świąt Wielkanocnych. Jajka. Te kurze dzieła jednak jeszcze nigdy wcześniej nie były tak cenne jak w tym roku – ku utrapieniu konsumentów. Jaki jest przedświąteczny „wizerunek” jaj w internecie i czy internauci chętnie płacą za modernizację kurników? – odpowiedzi na te pytania szukał Instytut Monitorowania Mediów w ramach projektu Kompas Social Media.
Początek wiosny w Teatrze Żydowskim, to bogaty repertuar, w tym czytanie performatywne oparte na książce Joanny Wiszniewicz „Życie przecięte. Opowieści pokolenia marca”. W repertuarze marcowym znajdą się również „Ida Kamińska”, „Ginczanka. Chodźmy stąd”, „Marienbad”, „George & Ira Gershwin”, „Oberża pod złotym rogiem” oraz spektakl dla dzieci „Ostatni syn”. Międzynarodowy Dzień Teatru zostanie uczczony spektaklem „Jak w przedwojennym kabarecie”. Na scenę Teatru Żydowskiego po dłuższej przerwie wracają też „Aktorzy żydowscy” w reż. Anny Smolar i „Wiera Gran” w reż. Jędrzeja Piaskowskiego.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) jest powszechna i powiązana z chorobami serca u osób w starszym wieku.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość