Liczba wyników: 962
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Wysoka gorączka i ból gardła? Nie lekceważ takich dolegliwości - to może być angina. Nieleczona choroba ma tendencję do nawracania oraz przechodzenia w przewlekły stan zapalny, który może spowodować bakteryjne zapalenie ucha środkowego, zapalenia mięśnia sercowego czy nawet sepsę.
Utrata słuchu spowodowana starzeniem się, hałasem i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi oraz antybiotykami była nieodwracalna, ponieważ nie potrafiono zmodyfikować komórek tak, by przekształcały się w niezbędne do słyszenia komórki czuciowe ucha zewnętrznego i wewnętrznego.
Żankiel zwyczajny ( łac. Sanicula europaea) to wieloletnia roślina z rodziny selerowatych, która występuje w lasach Europy, Azji i Afryki. Od dawna stosowany jest przy łagodnym zapaleniu płuc, kaszlu i zapaleniu oskrzeli. Może być również poomocny na infekcje ucha, wypryski, atopowe zapalenie skóry i astmę.
Selen, którego źródłem są ryby, skorupiaki, zboża i mięso odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Nie mniej istotna jest witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Każdego roku na grypę choruje od 3 do 5 mln Polaków. Wirusem można się zarazić na ulicy, w tramwaju, na poczcie i w kościele. Nawet jeżeli sama grypa przebiega z delikatnymi objawami, to dużo groźniejsze dla zdrowia mogą być powikłania. Najczęściej są to: zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli lub zapalenie ucha. Grypy można uniknąć. Jak to zrobić? Oto 5 sposobów.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.