Liczba wyników: 1133
Warto w sposób umiarkowany raczyć się piwem lub winem, dzięki temu można zmniejszyć ryzyko cukrzycy, mówią duńscy uczeni.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Jakkolwiek brzmi to dość dziwacznie, jeden ze składników w czerwonym winie, resweratrol, może pomóc zapobiegać negatywnym skutkom braku aktywności fizycznej, jakich doświadczają ludzie np podczas lotów kosmicznych i z powodu siedzącego trybu życia.
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Ridley Scott nie zamierza zająć się produkcją wina, chociaż ma do tego doskonałe warunki. Słynny reżyser jest właścicielem posiadłości w Prowansji, na terenie której znajdują się winnice.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość