Liczba wyników: 1180
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Otyłość czyni walkę z rakiem trudniejszą, niezależnie od stosowanej diety, twierdzą naukowcy.
Otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna - sprzyja nie tylko chorobom serca, ale i rozwojowi raka.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Otyłość może być odpowiedzialna za około 20 proc. większą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z wagą w normie - informują badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Otyłość oznacza nie tylko problemy ze zdrowiem fizycznym, ale może też osłabić zdolności umysłowe. Okazuje się, że nadmierna waga sprzyja osłabieniu zdolności intelektualnych, w tym problemom z pamięcią.
Otyłość jest czynnikiem ryzyka kilkunastu różnych nowotworów. Z nowych danych wynika, że może mieć związek z 4 proc. wszystkich przypadków guzów rakowych.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość