Liczba wyników: 1906
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Nagłe zatrzymanie krążenia to stan, przy którym serce przestaje pracować prawidłowo a w wyniku tego ustaje krążenie krwi i pojawia się niedotlenienie organizmu. W następstwie takiej sytuacji po upływie około czterech minut dochodzi do nieodwracalnych zmian w centralnym układzie nerwowym. Dlatego dobrze jest mieć świadomość jak w takiej sytuacji postępować by uratować komuś życie.
Drobne cząsteczki zanieczyszczeń powietrza mogą mieć szereg skutków dla zdrowia, a ekspozycja na ich wysokie stężenia jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Nowe badania prowadzone przez medyków z Massachusetts General Hospital (MGH) pokazują, że cząstki te są szkodliwe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego - aktywują produkcję komórek zapalnych w szpiku kostnym, co prowadzi do zapalenia tętnic.
Sen jest istotnym aspektem życia człowieka, a głęboki sen ma szczególne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. W tej fazie mózg regeneruje się i wydaje się, że reszta organizmu również.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Choroby sercowo-naczyniowe od jakiegoś czasu są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Aby zmniejszyć ich ryzyko, trzeba ograniczyć sprzyjające im czynniki, takie jak nadciśnienie czy cukrzyca. Poza tym warto hamować starzenie się całego ukłądu krwionośnego poprzez odpowiedni styl życia.
Warto pamiętać o dołączeniu do swego menu produktów pełnoziarnistych, dzięki nim można zmniejszyć szkodliwe efekty tłuszczu wokół organów wewnętrznych.
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
Możemy wiele zrobić, by długo cieszyć się zdrowym sercem, jednak nasza wiedza w tym zakresie jest wciąż niewystarczająca. Warto mieć świadomość, co nam szkodzi, a co pomaga.
W Polsce z powodu chorób układu krążenia spowodowanych wysokim poziomem cholesterolu umiera więcej osób, niż na jakiekolwiek inne dolegliwości. A na wrzody żołądka choruje 5 - 10% dorosłych, zwłaszcza mężczyzn.