Liczba wyników: 1616
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Co czwarty pracownik nie czerpie satysfakcji z realizacji zawodowych obowiązków – wynika z tegorocznego badania Hays Poland – Stres i satysfakcja 2018. Zdecydowana większość zatrudnionych doświadcza wysokiego poziomu stresu, który w wielu przypadkach działa na nich destrukcyjnie. Niesprzyjające czynniki prowadzą do szeregu dolegliwości, które obniżają komfort pracy i życia. Znika zaangażowanie i motywacja, a pojawia się zrezygnowanie i niska efektywność. To sytuacja niekorzystna zarówno dla pracodawców, jak i dla pracowników.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Szczotkujesz zęby po każdym posiłku, używasz nici dentystycznej i regularnie chodzisz na wizyty kontrolne do stomatologa, a mimo to twojemu uzębieniu daleko do ideału? Być może powodem jest to, że nieświadomie narażasz je na osłabienie lub uszkodzenie.
Plusowe temperatury, brak śniegu i pączki na drzewach – tak wygląda początek tegorocznej zimy w Polsce. Większość z nas cieszy się, że omijają nas siarczyste mrozy i zaspy. Jednak taka anomalia pogodowa nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety częste infekcje, przeziębienia i osłabienie organizmu mogą wiązać się z tą nietypową, jak dla tej pory roku, aurą.
Wszyscy dobrze znamy ostrzeżenia zdrowotne zalecające ograniczenie spożywania soli, jeżeli chcemy cieszyć się sercem w dobrej kondycji. Teraz nowe odkrycia międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że nietylko nadmiernie wysoki, ale też niski poziom soli może jeszcze bardziej narazić na problemy sercowo-naczyniowe osoby cierpiące na choroby serca lub cukrzycę.
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Osoby, które czują się młodsze, wykazują też lepsze samopoczucie, lepsze funkcjonowanie poznawcze, mniej stanów zapalnych, niższe ryzyko hospitalizacji, a nawet żyją dłużej niż ich rówieśnicy, którzy mają poczucie, że wiek im doskwiera.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość