Liczba wyników: 195
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Siedzenie przy otwartym oknie, nie noszenie czapek w chłodne jesienne i zimowych dni to tylko przykłady sytuacji, których powinno się unikać.
Zdrowe, lśniące włosy oraz zadbane, wypielęgnowane paznokcie to najlepsza wizytówka pięknej kobiety. Co jednak, jeśli twojej czuprynie daleko do ideału, a płytki paznokci aż krzyczą o odrobinę uwagi? Ważnymi składnikami, szczególnie jesienne- zimową porą, są m. in. skrzyp, pokrzywa i cynk.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Każdemu z nas zależy na tym, by wyglądać pięknie i młodo, mieć jędrną skórę bez wyprysków, trądziku i zmarszczek. Wizytówką kobiety powinny być tez gęste i lśniące włosy i zdrowe, mocne paznokcie. Przydałaby się też dobra kondycja i odporność na jesienne infekcje. W osiągnięciu tego wszystkiego pomoże odpowiednia ilość cynku w organizmie.
Tegoroczna jesień nie należy do najprzyjemniejszych. Jest zimno, deszczowo i pochmurno. Pomimo takiej aury, warto jednak codziennie spędzać choć trochę czasu na zewnątrz, bo to przydaje ważnych korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Jesienne dni nie zawsze są słoneczne i kolorowe, często pogoda zniechęca do wychodzenia z domu. Długie, ponure i deszczowe wieczory mogą pogorszyć nasze samopoczucie. Warto jednak wiedzieć, kiedy zły nastrój i brak sił to chandra a kiedy początek poważnej choroby.
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Jesienne chłody to dla naszych włosów poważny egzamin przed nadchodzącą zimą. Zmienna aura sprawia, że musimy więcej czasu poświęcić na odpowiednią pielęgnację włosów. Jak zadbać o skórę głowy, aby jesienią cieszyć się pięknymi włosami, podpowiada Radosław Galiński, stylista fryzur.