Liczba wyników: 285
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Związek pomiędzy podejmowaniem różnorodnych aktywności umysłowych a uniknięciem demencji jest bezsprzeczny. Jeśli chce się utrzymać dobrą kondycję fizyczną można podejmować takie działania jak praca w ogrodzie, spacery, joga, czy zabawy z wnukami. W przypadku umysłu trzeba innych działań, można tu wymienić np. rozwiązywanie szarad, gry komputerowe i planszowe, tego rodzaju aktywności jest jednak o wiele więcej.
Dieta, która obejmuje znaczne ograniczenie węglowodanów, jest tak samo bezpieczna i skuteczna w odchudzaniu, jak sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczu, wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine. Dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo błonnika, świeżych warzyw, ryb i oliwy z oliwek, także jest polecana dla osób, które chcą stracić na wadze.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
W ostatnim czasie różne tradycje ulegają modyfikacjom dzięki możliwościom technicznym, nowe technologie szybko stają się dostępne dla ogółu społeczeństwa, a ludzie chętnie z nich korzystają. Podobnie dzieje się z przesyłaniem życzeń świątecznych, w zapomnienie odchodzą kartki pocztowe, obecnie najpopularniejsze są SMS-y. Jak pisze „Metro”, liczba świątecznych wiadomości przesłanych z naszych telefonów komórkowych przekroczy miliard.
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Zaawansowany rak piersi to znacznie trudniejszy problem medyczny i społeczny. Takie chore wymagają szerokiego wsparcia lekarskiego, psychologicznego. Cierpią fizycznie i psychicznie – mówi dr n. med. Barbara Radecką z Opolskiego Centrum Onkologii. Jednak dzięki postępom biologii molekularnej w ostatnich latach odkryto kolejne bardzo obiecujące leki. Nowoczesne metody terapii stwarzają możliwości personalizacji leczenia. Jego dobór jest związany z wyjściowym stanem zaawansowania i podtypem nowotworu oraz cechami biologicznymi.
Agnieszka Romaszewska-Guzy, która niestrudzenie prowadzi kampanię na rzecz wolności i demokracji na Białorusi została nagrodzona prestiżowym tytułem Europejczyk Roku 2013 przyznawanym przez Reader’s Digest. Oficjalne wręczenie nagrody odbyło się 24 stycznia w warszawskiej restauracji Villa Foksal. Na uroczystości obecni byli przedstawiciele Ministerstwa Spraw Zagranicznych – Podsekretarz Stanu ds. konsularnych i Polonii Janusz Cisek oraz Dyrektor Departamentu Współpracy Rozwojowej Barbara Szymanowska.
Sezon świąteczny to okres radości i świętowania, jednak niekończący się nawał zajęć utrudnia zdrowe odżywianie, wykonywanie ćwiczeń i odpowiedni odpoczynek.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.