Liczba wyników: 48
Oto prosty sposób na lepszą pamięć - trzeba mniej jeść. Wystarczy zmniejszyć spożycie kalorii o 30 procent i uzupełniać swoją dietę odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy omega-3.
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
Uczeni z Università La Sapienza w Rzymie ogłaszają, że dzięki analizie śliny można zdiagnozować chorobę Parkinsona.
Im bardziej się starzejemy, tym częściej narzekamy na zdrowie. Prawdą jest, że w szóstej i kolejnej dekadzie życia ryzyko rozwoju rozmaitych chorób wzrasta, niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zdani na kiepskie samopoczucie.
W wielu polskich domach mieszkają psy i koty, które stają się ważnymi „członkami rodziny". Wielu seniorów, i tych samotnych, i tych pozostających w związku, także posiada czworonoga. Oto kilka faktów i mitów dotyczących wzajemnego wpływu zwierząt i osób starszych.
Urazy głowy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje i nie chodzi jedynie o ich bezpośrednie następstwa - mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Wymyślona przez Włochów bransoletka ma zastosowanie we wczesnej diagnostyce choroby Parkinsona, a także pozwala na monitorowanie objawów umożliwiając ocenę skuteczności terapii.
Mieszkająca w Szkocji kobieta twierdzi, że zauważyła zmianę zapachu jej męża na lata przed pojawieniem się objawów choroby Parkinsona. Uczeni sądzą, że warto przeprowadzić badania w kierunku możliwości rozpoznawania wczesnej fazy choroby na podstawie zapachu.
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.