Liczba wyników: 1210
Korzystanie z aplikacji do ćwiczenia mózgu pomaga ludziom jeść mniej śmieciowego jedzenia i schudnąć.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany wydają się aktywować ośrodki w mózgu ukierunkowane na nagradzanie i odpowiadające tym samym za zwiększenie apetytu.