Liczba wyników: 1073
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Okres przejścia na emeryturę może nasilać społeczno-ekonomiczne nierówności w poziomie stresu i stanu zdrowia.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Codzienne chodzenie czy wykonywanie prac domowych może być bardziej korzystne dla zdrowia niż sądzono. Zastąpienie półgodzinnego pozostawania w pozycji siedzącej aktywnością zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 24 procent.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Osoby, które straciły współmałżonka, są bardziej narażone na zaburzenia snu zaostrzające stany zapalne w organizmie. Stany te z kolei mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.