Liczba wyników: 6773
Stres zwiększa ryzyko problemów mentalnych u starszych osób z cukrzycą, wynika z badań.
W opublikowanym 30 września pierwszym Europejskim Rankingu Opieki i Leczenia Chorych na Cukrzycę Polska zajęła dopiero 25 miejsce. Uzyskaliśmy zaledwie 544 punkty na 1000 możliwych.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Genetycznie uwarunkowany wysoki poziom cholesterolu jest dość powszechny.
Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Nasza chęć socjalizowania się trwa przez całe życie, jest widoczna zarówno w życiu nastolatków, jak i osób starszych. I chociaż sposoby komunikowania się ulegają zmianie wraz z wiekiem, jedno na pewno wytrzymuje próbę czasu: przyjaźń. Ona z kolei jest korzystna dla naszej psychiki, pomaga m. in. zmniejszać stres i poziom związanego z nim hormonu - kortyzolu.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.