Liczba wyników: 419
Odczuwanie lęku jest nierozłącznym elementem naszego życia – zwykle doświadczamy go raz na jakiś czas. Zdarza się jednak, że nasz niepokój staje się przewlekły, uporczywy i bezprzedmiotowy. Poczucie zagrożenia i lęk stale nam towarzyszą – występują we wszystkich życiowych sytuacjach. Mówimy wówczas o zjawisku przewlekłego niepokoju. Ostatnie badania pokazują, że powodem takiej sytuacji może być brak równowagi proporcji cynku i miedzi w naszym organizmie.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Taką zależność odkryto u zwierząt. Według szwajcarskich badaczy myszy spokojniejsze i mniej odważne niż inne gryzonie, mają silniejsze organizmy i mogą liczyć na dłuższe życie.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca, czy problemy z otyłością. Jak naprawić organizm?
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.