Liczba wyników: 348
Najbardziej popularne letnie sporty to wciąż: siatkówka, plażowa piłka nożna, bieganie czy badminton. Warto złamać tę konwencję i spróbować czegoś zupełnie nowego - ćwiczeń mięśni dna miednicy.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
W testach na myszach odkryto, że aktywność fizyczna o odpowiedniej porze dnia może zwiększyć metabolizm tłuszczów.
Jeśli zależy ci na skutecznym odchudzaniu, wykonuj trening rano, przed zjedzeniem śniadania. O tej porze aktywność fizyczna powoduje spalanie największej ilości tkanki tłuszczowej.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Nasz organizm działa zgodnie z określonym rytmem dobowym, który różni się w zależności od jednostki, ale na pewnym poziomie ogólności jest zgodny po prostu z naszym wiekiem. Optymalne pory określonych czynności zmieniają się wraz zupływem lat - zobacz, która godzina jest dla ciebie najlepsza na jedzenie, seks, czy pracę.
Już we wrześniu 2015 roku wszystkie państwa członkowskie ONZ podpiszą nowy traktat określający Cele Zrównoważonego Rozwoju (Sustainable Development Goals), które obejmują zmniejszenie liczby przedwczesnych zgonów z różnych powodów. Cele te są jednak na tyle kontrowersyjne, że zostały uznane przez niektórych za przejaw ageizmu.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.