Liczba wyników: 53
Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Upały zagrażają zdrowiu osób starszych. Szczególnie niebezpieczne są dla ludzi, którzy mają trudności z samodzielnym poruszaniem się i zmagają się z przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby nerek lub choroba Parkinsona.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Zdrowie osób starszych w dużej mierze zależy od tego jaki tryb życia prowadzą. Zakładanie, że emerytura to czas, w którym powinniśmy zaszyć się w domu i odpocząć po wielu ciężkich latach pracy, nie przynosi wielu korzyści. A przecież starość może być taka kolorowa!
Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Zamiast wydawać bajońskie sumy na kosmetyki przeciwzmarszczkowe, zrewiduj swoje menu. W dużej mierze wygląd skóry zależy od sposobu odżywiania się. Odpowiednia dieta pozwoli zwiększyć szanse na młody wizerunek - zobacz, jakie składniki są potrzebne, by osłabić proces powstawania zmarszczek.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.