Liczba wyników: 586
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Buraki mogą być pomocne w walce z nadciśnieniem. Znajdujące się w tych warzywach azotany okazały się ponad 100 razy silniejszy niż potas w ochronie przed wywołanym solą wzrostem ciśnienia krwi.
Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, występującym w każdej tkance naszego organizmu. Jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych w ciele i ma wpływ na poziom ciśnienia krwi, metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, itd. Z tego powodu ciało daje nam znać, gdy ma do sypozycji zbyt mało tego minerału. Zobacz, jak to zdiagnozować.
Nie uprawiasz żadnego sportu, nie chadzasz na spacery choćby co drugi dzień? Nad jedzeniem zastanawiasz się, ale głównie w kontekście tego co lubisz, a czego nie? Stres to nieomal twoje drugie nazwisko, magnez kojarzy ci się głównie z przyczepianiem zdjęć na lodówce, a twój codzienny wydatek to obowiązkowa paczka papierosów? Weź się w garść! Nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy od trybu życia, jaki prowadzimy.
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Po preparaty z witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej sięgamy, gdy jest już za późno na uniknięcie niekorzystnych objawów. Witaminę C bierzemy, gdy pojawią się u nas pierwsze oznaki przeziębienia. Magnez - gdy czujemy się zmęczeni. Tymczasem rozsądną suplementację należy zacząć o wiele wcześniej, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam jeszcze nie dolega, niż leczyć.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość