Liczba wyników: 1619
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej ma związek z długością życia.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Niewielkie zmiany godziny jedzenia śniadania i kolacji mogą zmniejszyć tkankę tłuszczową.
Nieswoiste zapalenie jelit (Inflammatory bowel disease, IBD) to przewlekła choroba obejmująca zapalenie przewodu pokarmowego, dotykająca miliony ludzi na całym świecie.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Związek pochodzący z zioła stosowanego w tradycyjnej chińskiej medycynie ziołowej jest skuteczny w łagodzeniu bólu i nie wykazuje właściwości uzależniających.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.