Liczba wyników: 473
Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.
Żyje w niej ponad 300 gatunków bakterii, jej ślina ma w sobie substancję mocniejszą od morfiny, a wypełnia ją materiał biologiczny będący najtwardszym elementem naszego organizmu. Jama ustna to jedna z najniezwyklejszych części naszego ciała, co warto o niej wiedzieć?
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Jeśli ciągle nie dosypiasz, grozi ci choroba Alzheimera. Chroniczny brak dobrego odpoczynku nocnego wiąże się ze wzrostem ilości białka charakterystycznego dla rozwoju tej choroby.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Czy niewinny z pozoru rumieniec na twarzy może przerodzić się w zmiany chorobowe? Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłym schorzeniem charakteryzującym się nawracającymi epizodami zaczerwienienia w obrębie twarzy, rumieniem, obecnością grudek, krost, teleangiektazji oraz zmian przerostowych.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.
Obturacyjny bezdech senny może się wiązać u osób starszych z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera, wynika z nowych amerykańskich badań.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.