Liczba wyników: 7872
Podczas gdy pewna ilość stresu może zwiększyć naszą produktywność i kreatywność, zbyt duża jego ilość może być psychicznie i fizycznie szkodliwa. Stres wywołuje negatywne zachowania, takie jak objadanie się niezdrowymi przekąskami, palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu, ale może również doprowadzić do przeróżnych chorób - od przeziębienia po depresję, nadciśnienie i kłopoty z pamięcią.
Nawet niski poziom odwodnienia ma znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu - wynika z najnowszych badań. Samo pragnienie nie jest wiarygodnym wskaźnikiem potrzeby nawodnienia. Recepta? Regularne picie wody.
Oto pięć ziół, które pomogą zwiększyć zdrowie mózgu, zmniejszyć bóle, a nawet pomóc w zasypianiu, no i łatwo się je uprawia, więc można spróbować zasadzić je we własnym ogródku, piszą redaktorzy AARP.
Być może kiełbaski i bekon wypadły z wielu list zakupów już jakiś czas temu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i modę na zdrową żywność, teraz naukowcy znaleźli kolejne dowody na to, że lepiej zrezygnować z przetworzonego mięsa.
Bywalcy kurortów i SPA na całym świecie doceniają odprężające i orzeźwiające prawidłowości soli termalnych wykorzystywanych przez ośrodki odnowy biologicznej. Taki wspaniały relaks można zafundować sobie także samemu - w domowym zaciszu łazienki.
Pozostawanie w nieszczęśliwym małżeństwie lub bycie singlem naraża cię na ryzyko wystąpienia śmiertelnego udaru, wynika z badań przedstawionych podczas tegorocznej Międzynarodowej Konferencji nt. Udarów (International Stroke Conference) zorganizowanej przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Udaru Mózgu (International American Stroke Association).
W czasach, kiedy półki w drogeriach i aptekach uginają się pod ciężarem kosmetyków, kiedy ze wszystkich stron atakują reklamy cudownych środków, które uleczą nasze dolegliwości i pozwolą zachować młodość, niełatwo znaleźć kosmetyk naprawdę skuteczny.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Osoby owdowiałe lub rozwiedzione znacznie częściej cierpią z powodu różnorodnych chorób niż ci, którzy pozostają w trwałym związku - informują naukowcy z Uniwersytetu w Chicago oraz Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore.