Liczba wyników: 971
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Drzemka w ciągu dnia może pomóc zachować zdrowie mózgu, spowalniając tempo, w jakim organ ten kurczy się wraz z wiekiem.
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Hormon grelina może pomóc uchronić się przed utratą mięśni w starszym wieku. Podawanie jednej z form greliny starszym myszom pomogło przywrócić masę i siłę mięśni tych zwierząt. Ponieważ choroby związane z mięśniami stanowią poważny problem zdrowotny wśród seniorów, odkrycia dają szanse na nową strategię leczenia utraty mięśni, która umożliwi starzejącym się ludziom zachowanie sprawności i zdrowia.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Objawy powszechnych infekcji u osób w średnim i starszym wieku miały związek ze słabszymi wynikami testu funkcji poznawczych.
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.