Liczba wyników: 769
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Akupresura, tradycyjna technika medycyny chińskiej, może osłabić objawy przewlekłego bólu dolnej części pleców.
Mężczyźni z nadciśnieniem są bardziej wyczuleni na rozpoznawanie gniewu innych ludzi.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Poczucie szczęścia w życiu ma większy związek z tym, na ile jesteś szanowany/a i podziwiany/a przez otoczenie niż ze statusem majątkowym.
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Umiarkowane, a także forsowne ćwiczenia łagodzą objawy lęku, nawet gdy zaburzenie ma charakter przewlekły, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
W badaniach na gryzoniach odkryto, że niedobory estrogenu mogą odgrywać rolę w rozwoju lęków i problemów z pamięcią.