Liczba wyników: 1307
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Piękny uśmiech to nie tylko zdrowe i równe zęby, liczy się także kolor. Niestety nie każdy może się cieszyć olśniewającym uśmiechem, a zęby przebarwiają się także pod wpływem picia kawy, herbaty, czerwonego wina i palenia papierosów. Na szczęście medycyna ma ratunek. Nakładkowo, ekspresowo, w domu czy w gabinecie – dróg do uzyskania białych zębów jest wiele. Która z nich jest nie tylko najlepsza, ale i najbezpieczniejsza dla zębów? Robimy przegląd najpopularniejszych dostępnych metod.
Selen, którego źródłem są ryby, skorupiaki, zboża i mięso odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Nie mniej istotna jest witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Polacy nie dbają o zęby - prawie wszyscy mają próchnicę. Statystyki są bezlitosne. Przeciętny Polak po 35. roku życia ma tylko 21 zębów, chociaż powinien ich mieć 32, a po 65-tce aż jedna czwarta straszy bezzębnym uśmiechem. Ale nie ma skutku bez przyczyny. A tych jest kilka. I co z tego, że każdy z nas wie, że musi zęby szczotkować po każdym posiłku, skoro czyni to zaledwie 7 proc. W tych niechlubnych rankingach panowie wypadają znacznie gorzej niż panie. 11 proc. mężczyzn nie widziało swojego stomatologa od lat, ba! 6 proc. panów od dawna nie widziało nawet szczoteczki do zębów – wynika z danych portalu dentysta.eu.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Jeśli potrzebujesz kolejnej motywacji, by regularnie szczotkować i nitkować zęby, oto ona: paradontoza może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.