Liczba wyników: 4857
Wampiry miały rację? Zastrzyk z młodej krwi może odmłodzić mózg starych myszy, wynika z nowych badań Stanford University School of Medicine.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Połączenie treningu aerobowego i oporowego może być bardziej skuteczne niż wszelki inny rodzaj ćwiczeń w pomaganiu ludziom z cukrzycą w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Choroba Alzheimera co roku dotyka wiele osób na całym świecie. Naukowcy starają się opracować jak najlepszą i jak najszybszą metodę diagnozowania tej choroby. Niestety pomimo rozwiniętej medycyny nadal nie wynaleziono skutecznego leczenia. Nowo opracowana metoda polegająca na badaniu krwi możliwe, że pozwoli w przyszłości wykrywać nie tylko Alzheimera, ale także inne choroby.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, którego pomiar jednak mieści się w zakresie uważanym za normę, są narażone na przyspieszone starzenie się mózgu, ostrzegają uczeni z Australian National University (ANU).
Na kontrolę cukru we krwi, która jest zaburzona u osób z cukrzycą, mają wpływ różne czynniki, w tym czas posiłków w odniesieniu do pory do snu, a także poziom melatoniny, hormonu uwalnianego głównie w nocy, który pomaga regulować cykle snu i czuwania.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.