Liczba wyników: 2354
Niemal każdy doświadczy nadciśnienia w miarę starzenia się. Jednak wiedza o tym, jak poizom ciśnienia krwi może się zmieniać w ciągu całego życia, pozwoli lepiej zrozumieć, dlaczego warto kontrolować je w każdym wieku.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Słońce przygrzewa, a my myślimy o wakacyjnym wyjeździe. To naturalne, podobnie jak przekonanie, że z wakacji wrócimy z piękną opalenizną. Kładziemy się na gorącym piasku, zamykamy oczy i relaksujemy. Poddajemy się przenikającemu uczuciu ciepła. Poza opalenizną słońce może obdarować nas jednak czymś, czego się nie spodziewamy.
Odkryto nową potencjalną strategię w leczeniu lęku. Modyfikowane chemicznie inhibitory enzymu COX-2 naturalnie aktywują naturalne endokannabinoidy u myszy bez skutków ubocznych dla przewodu pokarmowego.
Wyższe ciśnienie krwi podczas ćwiczeń i opóźniony powrót do normalnego ciśnienia po wysiłku oznacza wyższe ryzyko nadciśnienia, chorób układu krążenia oraz zgonu u osób w średnim i starszym wieku.
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
W ostatnich latach nastąpiło obniżenie wieku, w którym pacjenci zaczynają zapadać na czerniaka złośliwego. Jest to pokłosie panującego przez lata przekonania, że tylko opalone ciało jest atrakcyjne, i że wszelkim kosztem należy tę opaleniznę zdobyć. O ryzyku, jakie ponosimy, eksponując się na promienie słoneczne, mówią lekarze specjaliści.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
Statyny to jedne z najpopularniejszych środków stosowanych na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i dla ochrony przed zawałami oraz udarami. Kolejne badania potwierdzają jednak, że leki te mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka różnych rodzajów nowotworu.
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.