Liczba wyników: 681
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Szybkie tempo naszego życia, nieodpowiednie odżywianie oraz ciągłe narażenie na stres sprawia, że często sięgamy po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, jak duży jest jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O zaletach tego pierwiastka mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Jeśli twój starszy przyjaciel czy krewny daje się namówić telemarketerowi na badania w Bolesławcu, choć mieszka w Łodzi lub też cieszy się jak dziecko, bo ktoś przez telefon mówi, że wygrał telewizor, ale wcześniej musi zapłacić podatek, może to wskazywać na zagrożenie demencją.
Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych witamin dla zdrowia człowieka. Wskazany nie jest ani jej niedobór, ani też nadmiar - w jednym i drugim przypadku może wiązać się to z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Wiosenne spacery mogą być kluczem do rozwiązania problemu.
Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na różne składniki. Dotyczy to też minerałów i witamin. Tych witamin szczególnie potrzebują kobiety w dojrzałym wieku.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko. W kosmetykach często znajdują się składniki występujące w jajkach. Żółtko bogate jest w ważne dla naszej cery witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później