Liczba wyników: 7868
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kofeina wydaje się zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji u kobiet. Filiżanka kawy to element codziennej porannej rutyny wielu ludzi. Z nowych badań wynika, że kofeina może mieć działanie ochronne przeciw depresji.
Ludzie, którzy codziennie pijają herbatę, mają niższe ryzyko jaskry. Naukowcy nie mają pewności co do przyczyn takiego efektu ochronnego. Być może odpowiedzialne są za to znajdujące się w herbacie związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Udar mózgu to trzecia co do częstości przyczyna umieralności oraz główny powód trwałej niesprawności u dorosłych ludzi w naszym kraju. Czy jest szansa, by go uniknąć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno można jednak oszacować ryzyko wystąpienia udaru i podejmować działania profilaktyczne.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Luty i marzec to miesiące, w których notuje się najwięcej zachorowań na grypę. Powszechne stają się także przeziębienia, które choć mniej groźne, mogą trwać nawet do 10 dni. Czy możemy w jakiś sposób zmniejszyć ryzyko choroby? Tak! W dodatku niektóre sposoby są bardzo proste.
Badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie Diabetes Care, wykazało związek między cukrzycą a chorobą Parkinsona. Ani opisywany raport, ani wcześniejsze nie dowodzą, że cukrzyca zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, niemniej jednak badacze sądzą, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż u podstaw tych chorób leżą podobne przyczyny.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później