Liczba wyników: 8263
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Picie kilku filiżanek kawy dziennie wydaje się zmniejszać ryzyko samobójstwa u mężczyzn i kobiet o około 50 procent, mówią amerykańscy naukowcy.
Zestresowani ludzie wykazują znacznie wyższe ryzyko zapadnięcia na demencję. Sześćdziesięciolatkowie, którzy doświadczają silniejszego stresu, są bardziej narażeni na szybsze osłabienie poznawcze – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
W przypadku kobiet po 65 roku życia, które zażywają leki psychotropowe, ryzyko złamań o 40 proc. wyższe. W przypadku leków przeciwdepresyjnych prawdopodobieństwo wynosi 25 proc.
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kofeina wydaje się zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji u kobiet. Filiżanka kawy to element codziennej porannej rutyny wielu ludzi. Z nowych badań wynika, że kofeina może mieć działanie ochronne przeciw depresji.
Ludzie, którzy codziennie pijają herbatę, mają niższe ryzyko jaskry. Naukowcy nie mają pewności co do przyczyn takiego efektu ochronnego. Być może odpowiedzialne są za to znajdujące się w herbacie związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.