Liczba wyników: 4556
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Mango to niezwykły, egzotyczny owoc, który zaspokoi głód i dostarczy ci energii na długi czas. Stanowi nieocenioną dawkę błonnika, wspomagającego odchudzanie. Mango to także bogactwo wartości odżywczych – białek, żelaza, soli mineralnych, które dostarczają niezbędnej energii oraz beta-karotenu, który pomaga utrzymać letnią opaleniznę.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Naukowcy podali, że seria zastrzyków zawierających nową szczepionkę spowodowała, iż szczury, na których jest testowana, utrzymywały niską wagę pomimo podawania im dużej ilości jedzenia.
Polscy specjaliści oraz organizacje pacjentów chcą zwiększyć świadomość ryzyka spożywania zbyt dużej ilości wapnia przez osoby chore na przewlekłą chorobę nerek (PChN).
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Cukrzyca II typu to choroba rozwijająca się u coraz większej liczby osób. Wzrost zachorowalności na cukrzycę jest w dużej mierze związany z mało aktywnym trybem życia oraz wysokokaloryczną dietą.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Jeśli chcesz znacznie stracić na wadze, zastosuj dietę niskowęglowodanową, a nie dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Ta pierwsza jest skuteczniejsza w osiągnieciu celu, wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci