Liczba wyników: 202
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Przedstawiamy kilka powodów.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Każdy, kto probuje stracić na wadze, wie jak trudno jest oprzeć się otaczającym zewsząd pokusom. Dokoła jest wiele możliwości zaprzepaszczenia wyznaczonej w celu zeszczuplenia diety. Trzeba więc opracować sposoby na nieuleganie słabościom niszczącym wysiłki trzymania się prozdrowotnego sposobu żywienia. Kłopotliwe mogą się okazać szczególnie „wypady" do restauracji.
Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Wszędzie ich pełno, beztrosko przechadzają się po domu lub ogrodzie i zdają się nie wiedzieć, że wkrótce Wigilia i będą miały okazję przemówić... W okresie bożonarodzeniowym zwierzakom nie poświęca się tyle uwagi, co zwykle. To zrozumiałe, przedświąteczne zamieszania pochłania całą atencję. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ związane z Gwiazdką przedmioty, szczególnie rożnego rodzaju jedzenie, może zagrażać domowym pupilom.
Niektórzy świętują Halloween na mrocznych klubowych lub domowych imprezach, inni organizują noce z horrorami. Kina wychodzą na przeciw tym oczekiwaniom oferując projekcje i maratony filmowe z popularnymi filmami grozy. Wystarczy jednak udać się do wypożyczalni lub przejrzeć program telewizyjny by w halloweenową noc porządnie się wystraszyć...
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Bory Dolnośląskie to nie tylko rezerwaty przyrody, ścieżki konne i piesze, rowerowe wycieczki oraz ekomuzeum. To także bogata w smaki kuchnia, która menu czerpie z tego, co oferuje przyroda tych rejonów.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. Robimy z nich powidła, kompoty i dodajemy je do ciast. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Nadchodzi sezon na śliwki.