Liczba wyników: 824
Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na różne składniki. Dotyczy to też minerałów i witamin. Tych witamin szczególnie potrzebują kobiety w dojrzałym wieku.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Liczba Polaków zmagających się z otyłością rośnie - zajmujemy pod tym względem niechlubne szóste miejsce na świecie. A to jedynie wierzchołek problemu, ponieważ lista chorób, pojawiających się wraz z otyłością jest bardzo długa, to m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, bezdech senny czy nawet depresja.
Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Każdego dnia „bije” 100 tysięcy razy. Przez całe życie wielokrotnie więcej - ponad 3,5 miliarda. W godzinę toczy ponad 300 litrów krwi. Dzięki jego niezmordowanej pracy żyjemy. Serce, symbol miłości, którego – jak na ironię – większość Polaków nie kocha. Jak i dlaczego trzeba dbać o serce?