Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania niedobor żelazo

Liczba wyników: 623

  • Witamina D - hormon czy witamina? [Fot. cegli - Fotolia.com]

    Witamina D - hormon czy witamina?

    2019-02-06

    Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.

    Tagi: witamina D

  • Praca na zmiany i niewłaściwe nawyki przyniosą ci cukrzycę [Fot. Piman Khrutmuang - Fotolia.com]

    Praca na zmiany i niewłaściwe nawyki przyniosą ci cukrzycę

    2019-01-24

    W przypadku osób, które pracują na zmiany, szczególnie istotny jest zdrowy styl życia. Szczególna dbałość o zdrowie jest konieczna, żeby się uchronić przed cukrzycą typu 2.

    Tagi: cukrzycanadwagazaburzenia snumetabolizmdietapapierosy

  • 5 zalet jedzenia sałaty [Fot. pavel siamionov - Fotolia.com]

    5 zalet jedzenia sałaty

    2019-01-23

    W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

    Tagi: sałatasałata lodowarukolasałata rzymskaroszponka

  • Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia? [Fot. materiały prasowe]

    Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia?

    2019-01-18

    Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.

    Tagi: przeziębieniedietawitaminyodżywianie

  • „Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść [Fot. Evgeny - Fotolia.com]

    "Dopadła" cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść

    2019-01-17

    Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.

    Tagi: anemiadietażelazocynkwitamina B12wapńkwas foliowy

  • Wegetarianizm. Co o nim wiemy? [© ddsign - Fotolia.com]

    Wegetarianizm. Co o nim wiemy?

    2019-01-09

    Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

    Tagi: wegetarianizmdietamięsowarzywaweganizm

  • Co jeść, gdy na dworze zimno [Fot. Ruslan Mitin - Fotolia.com]

    Co jeść, gdy na dworze zimno

    2019-01-03

    Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.

    Tagi: rogrzewaniedietacebulaherbataimbirkawacynamonmetabolizm

  • Dlaczego problemy ze snem niszczą dietę [Fot. Photographee.eu - Fotolia.com]

    Dlaczego problemy ze snem niszczą dietę

    2019-01-02

    Jeśli w nocy nie możesz się wyspać, na drugi dzień masz zwiększoną potrzebę jedzenia i to produktów niedietetycznych.

    Tagi: zaburzenia snuapetytdietaprzybieranie na wadze

  • Suszone morele: zdrowy przysmak [© Benjamin Gelman - Fotolia.com]

    Suszone morele: zdrowy przysmak

    2018-12-24

    Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.

    Tagi: morelebetakarotenskóra

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25