Liczba wyników: 204
Przełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi jako Oktoberfest.
Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.
Częste złamania kości mogą być spowodowane osteoporozą. Aby temu zapobiec, postaw na odpowiednią profilaktykę. Ryzyko rozwoju osteoporozy można zmniejszyć poprzez właściwe nawyki żywieniowe oraz odpowiednią aktywność fizyczną.
Wielu ludzi obawia się, że wraz z wiekiem doświadczy zaburzeń poznawczych. Świadomość siebie i własnego sposobu postrzegania rzeczywistości to rzeczy niezbywalne dla satysfakcjonującego funkcjonowania. Stąd rosnąca popularność wszelkich porad anti-aging, nie tylko tych dotyczących zachowania młodego wyglądu, ale przede wszystkim tych wspomagających pozostanie w doskonałej formie mentalnej w starszym wieku.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Starzenie się skóry to nieunikniony proces fizjologiczny. Warto jednak wiedzieć, co wpływa na starzenie się skóry i jakie czynniki przyspieszają ten proces, czego unikać, aby jak najbardziej opóźnić pojawienie się zmarszczek oraz jakich składników szukać w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Gdy boli staw, odruchowo staramy się go oszczędzać - mimo że wcale nie zmniejsza to dolegliwości. Dodatkowo nieużywany staw sztywnieje i każdy ruch staje się jeszcze bardziej bolesny. Najważniejsze więc jest złagodzenie bólu i odpowiednie leczenie chorego stawu, by móc znowu nim poruszać.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia