Liczba wyników: 2253
Osoby chore na cukrzycę cechują się sześć razy większym ryzykiem niewydolności serca, nawet jeśli cukrzyca jest prawidłowo leczona.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.
Możesz o siebie dbać - regularnie ćwiczyć, zdrowo jeść, dobrze się wysypiać - ale jeśli przez długie godziny pozostajesz w pozycji siedzącej, i tak grozi ci cukrzyca.
Zanim rozwinie się cukrzyca, występuje stan przedcukrzycowy - jeśli da się go rozpoznać, trzeba zareagować, by nie przerodził się w chorobę.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Cukrzyca pozostaje trwałym zagrożeniem wśród osób otyłych. W wielu miejscach, z powodu stylu życia, jednoczesne zachorowanie na cukrzycę i otyłość stało się ważnym problemem zdrowia publicznego. Postęp chirurgiczny w leczeniu drugiej z wymienionych dolegliwości okazuje się dawać obiecujące wyniki także dla pierwszej z nich.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.