Liczba wyników: 3297
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm potrzebuje do wielu różnych procesów. Ponieważ nie możemy jej gromadzić, łatwo o niedobory i trzeba sobie jej regularnie dostarczać. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o tym, że w twojej diecie jest za mało witaminy C.
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.
Zażywanie witamin z grupy B może opóźnić osłabienie zdolnosci poznawczych.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Codzienna stylizacja fryzury mimo, że ma służyć atrakcyjnemu wyglądowi, nie sprzyja zdrowiu skóry głowy i znacząco osłabia włosy. Zaniedbania w diecie, przede wszystkim brak różnorodności w komponowanym menu, tylko wzmagają problem.
Idzie jesień a razem z nią pluchy, szarugi coraz to chłodniejsze dni i zbliżające się przesilenie jesienno-zimowe. Na samą myśl chce się zostać w domu pod ciepłym kocem i nie wychodzić spod niego aż do wiosny.
Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.
Często zapominamy, że sposób odżywiania ma bardzo duże znaczenie dla kondycji naszej skóry. Niektóre witaminy i składniki mineralne są niezbędne do zachowania jej zdrowego i pięknego wyglądu. Odpowiednia dieta dostarczająca skórze niezbędnych składników, skutecznie zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz utrzymuje ją w dobrej kondycji. Aby cieszyć się piękną, a przede wszystkim zdrowo wyglądającą skórą warto połączyć prawidłową pielęgnację dostosowaną do jej potrzeb wraz z właściwą dietą, bogatą w witaminy, minerały oraz inne cenne składniki aktywne.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później