Liczba wyników: 602
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie stanowią choroby niezakaźne, do których zaliczyć można przede wszystkim najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, choroby serca, nowotwory czy cukrzycę typu 2. Za główny czynnik ryzyka tych chorób uważa się nieprawidłowy styl życia - nieodpowiednią dietę oraz brak aktywności fizycznej i stosowanie używek. To elementy niewątpliwie zależne od nas samych, dlatego warto wiedzieć jak zadbać o właściwą dietę, tak, aby wpływała korzystnie na nasz stan zdrowia.
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Choroby serca to najczęstsza przyczyna śmierci na całym świecie. Ponad jedna trzecia wszystkich zgonów jest nimi spowodowana. Tymczasem znacznej części tych dolegliwości można by zapobiec dzięki odpowiedniemu stylowi życia.
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Zaparcia to nieprzyjemna dolegliwość, która dotyczy wielu ludzi w różnym wieku. Wywołuje uczucie ociężałości, wzdęcia i bóle brzucha. Zobacz, dlaczego może cię męczyć obstrukcja.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Szybkie tempo naszego życia, nieodpowiednie odżywianie oraz ciągłe narażenie na stres sprawia, że często sięgamy po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, jak duży jest jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O zaletach tego pierwiastka mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.