Liczba wyników: 1011
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Starsze osoby o szczuplejszej sylwetce lub szybko tracące na wadze są bardziej narażone na rozwój demencji, szczególnie, jeśli we wcześniejszych latach miały nadwagę lub otyłość.
Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może wywołać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę utrzymującą zęby, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Buffalo.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co osoby młodsze, dzięki zmianie stylu życia. Jak się okazuje, wiek nie jest barierą dla zmniejszenia wagi.
Lęk jest jednym z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i zmaga się z nim wiele kobiet, szczególnie w średnim wieku. Jakkolwiek może być on spowodowany wieloma czynnikami, okazuje się, że ilość tłuszczu w okolicach brzucha przyczynia się do rozwoju tego zaburzenia.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.
Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) u pacjentów z COVID-19 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu i dłuższym pobytem na oddziale intensywnej terapii, mówią medycy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci