Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania kwas acetylosalicylowy

Liczba wyników: 1323

  • Jak rozpoznać wrzody żołądka? [© pathdoc - Fotolia.com, Stres a uroda]

    Jak rozpoznać wrzody żołądka?

    2017-03-17

    Wrzody żołądka to rany w śluzówce żołądka lub jelita cienkiego. Rozwijają się, gdy warstwa chroniąca żołądek od soków trawiennych przestaje spełniać swoją funkcję i umożliwia szkodliwe działanie kwasów trawiennych na tkankę błony śluzowej. Oto objawy, które mogą oznaczać obecność wrzodów.

    Tagi: wrzody żolądkareflukszgagażołądekHelicobacter pyloriukład pokarmowychoroba wrzodowa żołądkaNLPZpalenie papierosów

  • Jak radzić sobie ze zgagą. Osiem sposobów [© Tatyana Gladskih - Fotolia.com]

    Jak radzić sobie ze zgagą. Osiem sposobów

    2014-02-09

    Zgaga jest nie tylko nieprzyjemnym uczuciem „palenia" w żołądku i przełyku. Jeśli często się powtarza, może prowadzić do poważnych problemów górnej części układu pokarmowego - ta część nie jest bowiem chroniona przed działaniem kwasów żołądkowych. Aby pozbyć się nieprzyjemnej dolegliwości, konieczne są pewne zmiany w stylu życia. Oto osiem skutecznych sposobów na zgagę.

    Tagi: zgagadietaaktywność fizycznastreskofeinabłonnikalkohol

  • Suchość w ustach? Nie lekceważ! [© Photographee.eu - Fotolia.com]

    Suchość w ustach? Nie lekceważ!

    2017-03-02

    Jest niezbędna do odczuwania smaku, przełykania i trawienia pokarmów, zapobiega chorobom jamy ustnej, neutralizuje działanie kwasów i bakterii, odświeża oddech, a nawet stanowi narzędzie diagnostyczne – takie obowiązki ma ślina. Jeśli twoje ciało produkuje jej zbyt mało i wnętrze twoich ust przypomina pustynię, rośnie ryzyko wielu niebezpiecznych powikłań. Czym jest suchość jamy ustnej?

    Tagi: ustaślinazębyjama ustna

  • Aktywność fizyczna zmienia DNA [© iceteastock - Fotolia.com]

    Aktywność fizyczna zmienia DNA

    2012-03-14

    Naukowcy z Danii, Irlandii i Szwecji odkryli, że gimnastyka może zmienić kwas dezoksyrybonukleinowy (DNA) w zaledwie kilka minut. Podczas gdy podstawowy kod genetyczny pozostaje niezmieniony, molekuły DNA w komórkach mięśni podlegają zmianom chemicznym i strukturalnym w bardzo szczególny sposób. Zyskują lub tracą znaczniki grup metylowych w konkretnych i znanych już sekwencjach DNA.

    Tagi: aktywność fizycznagimnastykaDNA

  • Ryby na talerzu nie zawsze zdrowe [© Grafvision - Fotolia.com]

    Ryby na talerzu nie zawsze zdrowe

    2015-04-22

    Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?

    Tagi: rybyodżywianiebialkoomega-3

  • Olej rzepakowy: już nie ubogi kuzyn oliwy [© Kathleen Rekowski - Fotolia.com]

    Olej rzepakowy: już nie ubogi kuzyn oliwy

    2015-10-20

    Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!

    Tagi: olejolej rzepakowytłuszczeomega-3kwasy omega-3kulinaria

  • Kwasy omega-3 pomagają zdrowo się starzeć. Jeśli pochodzą z owoców morza i ryb [Fot. Jacek Chabraszewski - Fotolia.com]

    Kwasy omega-3 pomagają zdrowo się starzeć. Jeśli pochodzą z owoców morza i ryb

    2018-10-27

    Od dawna prowadzone są badania nad wpływem kwasów omega-3 na nasz stan zdrowia i wiele z nich wskazuje, że odpowiednia dawka tych składników pomaga uchronić przed różnymi chorobami charakterystycznymi dla wieku starszego. Z drugiej strony, przedstawiono także wyniki testów, zgodnie z którymi omega-3 nie mają wielkiego znaczenia dla profilaktyki określonych chorób. Kolejne analizy wskazują, że istotną rolę może odgrywać źródło tych substancji.

    Tagi: kwasy omega-3owoce morzastarzenie się

  • Jak ograniczać tłuszcze trans - praktyczne porady [Fot. HandmadePictures - Fotolia.com]

    Jak ograniczać tłuszcze trans - praktyczne porady

    2018-09-05

    Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?

    Tagi: tłuszcze transtłuszczecholesterolTFA

  • Dodaj do diety nasiona dyni, sezamu i słonecznika [© Elenathewise - Fotolia.com]

    Dodaj do diety nasiona dyni, sezamu i słonecznika

    2009-05-07

    Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.

    Tagi: słonecznikdyniasezamdietachoroby sercamiażdżycawitamina Awitamina Bwitamina Cwitamina Ekwasy tłuszczoweomega-3cynkmagnezwapńpotasżelazoprostataukład moczowy

  • Zakwasy - skąd się bierze ból po wysiłku? [Fot. Boggy - Fotolia.com]

    Zakwasy - skąd się bierze ból po wysiłku?

    2018-10-30

    Zakwasy to popularna nazwa tzw. zespołu opóźnionego bólu mięśniowego, który najczęściej pojawia się 1-2 dni po intensywnym wysiłku fizycznym lub powrocie do aktywności sportowej po dłuższej przerwie. Wbrew obiegowej opinii, główną przyczyną dolegliwości nie jest kwas mlekowy odkładający się w mięśniach, ponieważ zostaje on usunięty już w ciągu kilku godzin po zakończeniu treningu. Czym są zakwasy oraz w jaki sposób zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia?

    Tagi: zakwasyból mięśnimięśnie

  • Strony: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24