Liczba wyników: 162
Czytajmy etykiety, sprawdzajmy daty ważności, skład, sposób produkcji, uważnie przyglądajmy się promocjom i przedświątecznym wyprzedażo - tak w skrócie przedświąteczne wyglądają rady UOKiK dla klientów sklepów.
Wyniki nowych badań szwedzkich pokazują, że niedoczynność tarczycy może być skutkiem spożycia zbyt dużych ilości litu znajdującego się w wodzie gruntowej. Lit wykorzystuje się na całym świecie do leczenia zaburzenia dwubiegunowego oraz lekoopornej depresji. We wsiach w rejonie argentyńskich Andów, gdzie chorzy poddawani leczeniu zaburzenia dwubiegunowego wykazywali zmianę funkcji tarczycy, stwierdzono wysokie stężenie tego pierwiastka.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Za oknem już pierwsze słońce i ciepłe dni coraz bliżej. Zimowe płaszcze i swetry stopniowo zaczynamy chować do szaf, a z naszego odzienia znika wiele warstw. Jednak zaglądając pod nie, ze smutkiem odkrywamy, że nasze ciało nie wygląda tak, jakbyśmy sobie tego życzyły.
Starość w kulturze europejskiej źle się kojarzy. Choć z jednej strony w powszechnej wyobraźni sędziwa osoba stanowi wyobrażenie mędrca i mentora, to jednocześnie jesień życia od dawna wiązana była z przykrym okresem zmagania się z rozmaitymi dolegliwościami. Temat był na tyle ważki, że wiele wieków przed powstaniem gerontologii zajmowali się nim rozmaici specjaliści. Nawet filozofowie nie pomijali opisywanego problemu, np. Cyceron w swoim traktacie "Katon Starszy o starości" pragnął "odczarować" ponurą wizję jesieni życia. Jak się okazuje, kobiety odczuwają silniejszy lęk przed wiekiem sędziwym niż mężczyźni. Jakie są przyczyny tego strachu, zbadali uczeni.
Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości przetworów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem mąk i kasz. Od poprzedniej kontroli przeprowadzonej w II kwartale 2008 roku do kolejnej - w IV kwartale 2009 roku - jakość handlowa przetworów zbożowych pogorszyła się.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję