Liczba wyników: 132
Niedawno obchodziliśmy Dzień Matki. Tradycja składania życzeń rodzicielkom pozostała, ale częściej odbywa się to przez sms lub e-mail, a najchętniej popularyzują wspomniane święto firmy produkujące towary, które mogłyby stać się prezentami z jego okazji. Pewne wzorce i nasze tęsknoty jednak są niezmienne - wśród wielu zmian, nierzadko emancypacyjnych i pożądanych, są także te, za którymi wszyscy tęsknimy - np. za maminą kuchnią.
Chcesz znać przepis na utratę wagi bez stosowania głodówki? To proste, dodaj wodę do swoich posiłków.
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.
Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.
Jesień i zima to czas kiedy bardzo łatwo przemarznąć, co jest nie tylko nieprzyjemne ale może też być groźne dla zdrowia. Na szczęcie istnieje kilka domowych, dostępnych dla wszystkich i łatwych w zastosowaniu sposobów na szybkie rozgrzanie się.
Zupa – potrawa nieodłącznie związana z polską kuchnią, a jednocześnie często niedoceniana. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jest posiłkiem zbilansowanym, a przez to idealnym na zimowe chłody. Podana w pięknej bulionówce, będzie sycić wszystkie zmysły.
Angina to zakaźna, ogólnoustrojowa choroba, której przyczyną są bakterie (paciorkowce, rzadziej gronkowce). Drobnoustroje rezydują w jamie ustnej, nosie, gardle, działanie układu immunologicznego powstrzymuje objawy chorobowe, w niesprzyjających warunkach jednak dochodzi do zachorowania. Angina przebiega zazwyczaj bez poważniejszych komplikacji i po odpowiedniej kuracji pacjent wraca do zdrowia, nie wolno jej jednak ignorować, ponieważ może doprowadzić do groźnych powikłań, również zagrażających życiu.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.