Liczba wyników: 585
Przyjmowanie większych ilości kofeiny podczas stosowania paracetamolu może spowodować uszkodzenie wątroby.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
Miedź odgrywa ważne role w ludzkim organizmie, teraz okazuje się, że miedź jest kluczowa w metabolizmie tłuszczu.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.