Liczba wyników: 6638
Jedna z substancji zawartych w chmielu może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Odkryto nowy, prosty sposób rozpoznania choroby Parkinsona - wystarczy do tego badanie oczu.
Urazy głowy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje i nie chodzi jedynie o ich bezpośrednie następstwa - mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Bob Hoskins podjął decyzję o aktorskiej emeryturze. Zmusiła go do tego choroba Parkinsona, którą zdiagnozowano u niego jesienią zeszłego roku.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.