Liczba wyników: 1008
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Wahania ciśnienia krwi mogą zwiększać ryzyko demencji i problemów naczyniowych u osób starszych, ostrzegają australijscy medycy.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Utrata słuchu jest czwartą na świecie najczęstszą przyczyną przeżywania długich lat w niepełnosprawności. Problemy ze słyszeniem nasilają szereg powikłań psychicznych, fizycznych i społecznych. Ponieważ ponad 90 proc. ubytków słuchu ma związek z wiekiem, obciążenie nimi szczególnie zwiększa się w starzejących się społeczeństwach.
Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej drogi, może to zwiększyć poziom stresu i wpłynąć na twój sen. Zaburzenia snu z kolei i stres zwiększają ryzyko wystąpienia uciążliwego szumu w uszach.
Zdrowie mózgu osób powyżej 50-go roku życia pogarszało się podczas pandemii szybciej, nawet jeśli nie chorowały one na Covid-19.
Gniew, choć często postrzegany jest jako negatywna emocja, może być również potężną motywacją do osiągnięcia ambitnych celów w życiu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później