Liczba wyników: 161
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Dieta bogata w nabiał może odpowiadać za wzrost przypadków zapalenia jelit, ponieważ wypełnia układ pokarmowy "złymi bakteriami", wynika z badań przeprowadzonych na myszach.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.
Nowy rok to nowy początek, więc to, czego dotychczas nie udało się dokonać, można nowo umieścić w grafiku. Może tym razem się powiedzie. Metoda regularnych, choć drobnych zmian jest obiecująca. Eksperci podpowiadają, jak cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką w 2012 i kolejnych latach.
Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.
Wciąż jeszcze nie znaleziono skutecznego lekarstwa chroniącego nas przed przeziębieniem. Są jednak sposoby, które mogą pomóc zapobiegać przeziębieniom, a jeśli już je złapiemy, pomogą zmniejszyć jego nasilenie.
W dniach od 14 października do 13 listopada 2011 r. w Zamku Żupnym trwa wystawa ,,Oczarowani zamkami” zorganizowana przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Zaprezentowane będą na niej prace dzieci i młodzieży z Polski oraz Polonii z krajów Unii Europejskiej - uczestników międzynarodowego konkursu plastycznego.