Liczba wyników: 1011
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Chodzenie może osłabić ból kolana u osób w wieku powyżej 50 lat, u których zdiagnozowano chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego, najczęstszą formę zapalenia stawów. Co więcej, badania pokazały, że chodzenie może być skutecznym sposobem spowolnienia uszkodzeń stawu.
Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (high-intensity interval training, HIIT) ma dobry wpływ na mięśnie szkieletowe.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością
Testy pokazały, że szczury na 30-dniowej diecie, które intensywnie ćwiczyły, łatwiej opierały się wysokotłuszczowym przysmakom.