Liczba wyników: 1372
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Większość z nas wie, że fast foody szkodzą a warzywa i owoce dają pozytywną energię, że sport jest zdrowy i nie należy się przejadać, itd. Wiemy i jednocześnie tego nie robimy! Dlaczego? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć diet coaching.
Warzywa – są pyszne i zdrowe, więc codziennie goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że teraz możemy zaprosić je także do łazienki, bo w sklepach pojawiły się mydła produkowane z najpopularniejszych warzyw: pomidorów, ogórków i marchewki.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.
Szklanka wody z miodem i cytryną, warzywa oraz gorzka czekolada - dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed infekcjami.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.