Liczba wyników: 160
Jeśli masz trudności z zasypianiem i budzisz się wyczerpany każdego ranka, być może winna jest dieta. Określone produkty jedzone wieczorem mogą powodować, że zaśnięcie będzie prawdziwym wyzwaniem.
Hiszpania to wspaniały kraj oferujący ciekawą historię, bogactwo kulturowe, liczne festiwale i święta. To również kraj wspaniałych widoków, pięknych plaż i doskonałych miejsc do wypoczynku. Każdy zakątek tego kraju zasługuje, by go odwiedzić. Należy jednak pamiętać, że nie tylko wybrzeże Morza Śródziemnego i znajdujące się tam: Costa Brava, Costa del Sol, Costa Blanca, Costa de la Luz czy Costa del Azahar zasługują na turystyczne zainteresowanie. Baleary i Wyspy Kanaryjskie to miejsca, które warto poznać i wybrać na najbliższą podróż.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Dobór składników diety ma istotny wpływ na stan zdrowia. Każdy konsument powinien wiedzieć, co znajduje się w nabywanej przez niego żywności. Tymczasem wśród Polaków znikoma jest świadomość, jakiego rodzaju substancji chemicznych dostarczają organizmowi w codziennej diecie.
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.
Cichy złodziej kości – tak nazywa się tą chorobę. Osteoporoza, bo o niej mowa, potrafi przez lata działać w ukryciu, by dać o sobie znać często dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50-ty rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję