Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni