Liczba wyników: 12345
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Przekonania danej osoby związane z używkami mogą wpływać na aktywność jej mózgu i reakcje behawioralne w sposób porównywalny z zależnymi od dawki efektami farmakologicznymi.
Kiedy zwiększa się masa ciała, we wszystkich regionach mózgu słabnie aktywność i przepływ krwi, wynika z badań opublikowanych w Journal of Alzheimer's Disease.
Lęk to jedno z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i częściej dotyka kobiety, szczególnie kobiety w średnim wieku. Jakkolwiek bywa powodowany wieloma czynnikami, nowe badanie wskazuje, że ilość tłuszczu w okolicach talii może zwiększać ryzyko jego rozwoju.
Nowe badania wiążą mieszkanie w zimnych, mokrych obszarach ze zwiększonym wskaźnikiem występowania nowotworów.
Rodzaj wykonywanej pracy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Z badań wynika - co może wydawać się paradoksalne -, że wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dotyczy m. in. pracowników służby zdrowia.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Brzmi dość niezwykle, ale choroby dziąseł mogą wpływać na osłabienie zdolności poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Nowotwory nie znają granic. Prócz ogromnych cierpień fizycznych i emocjonalnych, jakie powodują u chorych, potężnie nadwyrężają europejskie kieszenie. Wyniki nowych badań wskazują, że UE wydatkowuje każdego roku 124 mld EUR na pokrycie kosztów związanych z nowotworami.
Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.