Liczba wyników: 1560
Polacy nie wyjeżdżają masowo na egzotyczne urlopy. Preferujemy polskie plaże i atrakcje turystyczne, a jeśli juz wybieramy się w celach turystycznych za granice - to przede wszystkim do Niemiec - takie wyniki ukazuje badanie CBOS "Gdzie wypoczywaliśmy w 2013 roku".
Polacy coraz chętniej wyjeżdżają na urlopy i wycieczki, szczególnie te egzotyczne, jesienią. Zanim wyruszymy warto odwiedzić ubezpieczyciela. Chcąc być bezpiecznym i spokojnym podczas wypoczynku należy z pamiętać o solidnym ubezpieczeniu.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Dzika róża to roślina ceniona nie tylko ze względu na walory estetyczne, jej owoce zawierają dużo cennych składników. Krzewy dzikiej róży spotkać można na terenach działkowych w lasach, często również przy polnych drogach. Kolory kwiatów poszczególnych odmian są różne, kwitną one od maja do lipca, owoce można zbierać przez całą jesień.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Znana przyprawa ziele angielskie to owoce rośliny Pimenta dioica, czyli korzennika lekarskiego. Drzewo rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce są zbierane jako zielone, a następnie suszone na słońcu lub w piecu. Przyprawa najczęściej jest używana do wzmacniania walorów smakowych wędlin, marynat, konserw, zup, a także ogórków i sałatek. Ma również zastosowanie medyczne. Pomaga m. in. przy wzdęciach, kolkach, nerwobólach, czy nadciśnieniu
Egzotyczne kraje kuszą słoneczną pogodą i oryginalną kuchnią, często inną, niż nasza rodzima. Różne słodkości, tradycyjne potrawy, regionalne wina - aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Może okazać się to zgubne w skutkach dla urlopujących seniorów.
Po modzie na wakacyjne wyjazdy w egzotyczne kraje, takie jak Egipt czy Tunezja i spędzaniu urlopu na piasku czy nad basenem, dociera do Polski moda na turystykę aktywną. Wybierają ją najczęściej osoby po trzydziestce, które pracują umysłowo i najlepiej odpoczywają będąc w ruchu. Popularnym w ostatnich latach pomysłem na aktywny wypoczynek jest wyprawa rowerowa.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).